Saturday, 20 September 2014

Life !

Cara orang lain dengan cara diri kau tak sama. Jangan nak bandingkan kehidupan kau dengan orang lan. Jangan nak menghina atau mempersoalkan kehidupan orang lain. Kau kena terima cara hidup orang lain kalau kau nak orang terima cara hidup kau. 

Dekat dalam dunia ni bukan kau sorang jer yang hidup, bermacam-macam perangai yang kau akan jumpa nanti. Hanya kau yang perlu menjaga diri kau dengan baik-baik. Jangan sampai orang lain menyampah dengan perangai kau dengan leteran kau. 

Pesanan untuk diri sendiri 

Friday, 2 May 2014

Sarawak Cultural Village

Hye hari ni iolls cukup rajin menghupdate blog ni heheheh.
opsss lupa Assalamualaikum hamba-hamba Allah sekalian.

Oke 2 minggu lepas aku and the geng pergi talk conference dekat Pustaka Negeri Sarawak mengenai neurofeedback biasala tentang course kite orang cognitive science.












Lepas habis jer conference tu kite orang ape lagi ambik la kesempatan jalan-jalan mengelilingi Pustaka Negeri Sarawak tu. Omaygadd uolls memang cantik gila, banyak tempat-tempat yang menarik contohnya korang boleh jogging with your family dekat situ, boleh jalan-jalan dekat taman and boleh la lepak-lepak dekat tasik with your boyfriend/girlfriend tapi kena behave tau heheheh.

Oraite lepas jer habis jenjalan, tengok jam pun masih awal lagi nak balik Unimas so, kite orang pun buat la perancangan yang super surprise sangat pergi Kambung Budaya Negeri Sarawak yelaa lagi pun iolls belum pernah lagi menjejakkan kaki dekat kampung budaya tu setelah hampir 2tahun iolls duduk di Sarawak ni heheh. Orang kate tak sah kalau tak pergi kambung budaya ni kalau korang dah sampai sarawak. Hmm sebab ape dekat kampung budaya ni ada macam-macam jenis etnik yang korang boleh tahu. 
yelaa nak baca buku  tentang kaum-kaun dekat sarawak ni memang idok ler, so tengok tempatnya korang dah tahu semua. acecehhhh hehehehe.


Walupun pakai skirt tak bermakna aku tak boleh panjat tangga ni ok. Haaa percaya la... aku dah sampai ke atas ni degan skirt aku yang candy gituw hahhah.


Before korang masuk Kampung Budaya ni korang tak boleh la sesuka masuk jer, kena charge ok !

For student kena bawak matric card = RM15 only
Orang luar = RM60 only





















Kalau lah kan, nasib korang baik korang boleh tengok persembahan dari pelbagai etnik ni, so korang dapat tahu la bermacam-macam tarian dari pelbagai etnik dekat Sarawak ni. Best gilaa sebab?? hahahha kalau nak tahu korang kena la datang dulu. Nanti boleh la kite share cerita kahkahakhhh. 










Ok done korang tengok la gambar-gambr jer, aku nak cerita pun dah lupa then penat juga la nak menaip panjang-panjang ni hahahah. Tengok even aku pakai skirt pown stil boleh memanjat sana sini taw, nampak tak rock aku dekat situ haha. Alaa lagi pun kite orang tak rancang pon nak gi sini tu yang pakai skirt ni.


video


video


video

Hhahahah sorry la ade video yang tak ade suara, aku tak tahu la ape masalah dengan aku punya nfone ni. Nak kena beli baru hape?? Tapi aku still sayang lagi tak na lah beli baru heheh.
So enjoy with Kampung budaya.

Opsss lupa lak kalau korang-korang yang dari semenanjung tu nak datang Sarawak and nak teringin nak pergi kampung budaya ni korang cari jer aku aku boleh bawak korang datang kampung budaya ni. Acecehhh nak jadi tour guide la pulak. HhAHHAA anything la for korang semua. Haaa tak pun before nak datang korang mintak lah tolong pakcik google yer. Hehehe 




Oke byee byee, Assalamualikum


Haa ni kengkonon bajet jadi Puteri konon hehehehe =)

Sensetip betul !

Hye guys ! Assalamualaikum

Hari ni bagi tajuk hot sikit sebab dah lama sangat tak menghupdate entry yang senyap sepi ni. Hmmmmmmm fine back to normal as a hamba Allah.

uolls know what dah namanya lelaki/perempuan memang cepat sangat sensetifnya. Apehal ahhh?? Bajet bagus ada perangai yang macam tu. Ea pergi hidup dalam gua La sana kalau nak sensetif bagai ! 
Kenapa manusia dianugerahkan untuk berperangai bukan-bukan. Uolls  know what i mean right? Sebab ape?? Sebabnya lumrah hidup la kan memang kena perangai macam tu, ada yang baiknya and ada juga yang buruknya. Setiap perbuatan tu mesti la ada pasangannya, yer idok? macam juga Jodoh mesti la kena cari yang berpasangan atau yang berlainan jantina *lelaki mesti la pasangannya wanita right? 
Ea apehal pulak bagi contoh pasal Joddoh tak best betul la jalan cerita aku  ni HAHAHAHAHAAH boleh bla .....
Aku tanya soalan aku lak yang jawap memnag superb betul! 
Stress semua benda boleh terjadi beb, sakit hati? Semua orang la boleh sakit hati. Manusia???? kalau tak sakit hati bukan manusa namanya !
Alaa kadang-kadang tu sakit hati ni datang sekejap jer, lepas tu dah tak de da, kelakar kan hidup ni KAHKAHKAHKAHHHHH.

Maaf la malam ni meracau sikit bahasa I. 
Ape-ape pown my lecture cakap kita kena sentiasa memafkan orang lain then hati kita akan rasa lebih tenang even sakit hati macam mana pun guys =). Yeahhhh so, I do what my lecture said.

Good night, sentiasalah memaafkan orang lain. 

Wednesday, 26 March 2014

Dugaan sebagai seorang pelajar "University"

Assalamualaikum 

Lame dah tak hupdate blog, cehh padahal baru sebulan cam tu. Hm hidup student biasa la busy memanjang. Tapi nak kata busy sangat tu tak de la and sempat juga spend time untuk tengok movie2 dalam lappy ni ha ! hahaha. Biasa la tu kan, korang pown macam aku juga kan, kalau study memanjang bosan juga kan, boleh botak kepala nanti bila fikirkan study jer. Upppsss

Ok actually nak cerita dugaan jadi seorang student 'University' ni, hm korang pon tahu la kan hidup student U ni tak ade la busy mana pon tapi lect yang buat student tu jadi busy and student pon malas nak membusy2kan diri dorang. So, faham-faham laa kalau ada jer assignment mesti tengok-tengok dulu then letak tepi sambung tengok movie hahahha. Well, student like that. Buat assignment last-last minute ni memang kerja aku, kalau korang, aku tak tahu la. Tapi ada sesetengah student tu suka buat kerja awal-awal and siap pun awal la, bagus sungguh student macam tu kan, aku ada juga perasaan nak jadi macam dorang tu, cehhh aku siap buat jadul belajar lagi tapi HAREMmmmm tak gunakan pon. Haih ape kena la dengan aku ni kan susah sangat nak buat kerja awal-awal hmmm.

Ada la satu assignment ni kita orang budak-budak science cognitive kena buat, kena cari 8 article then gabungkan buat satu literature review. So, ikutkan memang kena ikut satu persatu apa yang lect tu nak.Tapi masalahnya satu apa pon dia tak bagi tahu dekat kita orang apa yang dia nak. So, buat jer la berdasarkan pengetahuan dan article yang kita orang cari tu. Aku apa lagi pedulik buat jer la janji buat ! 

Buat assignment tu dalam masa seminggu dok ngadap article yang banyak-banyak tu macam nak muntah lah pulak. Apa pon aku kena siapkan juga la, kalau tak habis la tak dapat karkah nanti. Hmm habis seminggu tu alhamdulillah siap juga buat, tup-tup lect tu bagi lagi masa 2 hari untuk kita orang buat assignment tu. Haa aku kalau dah siap memang malas nak tengok-tengok balik sebab apa tak nak pening-peningkan kepala ni. Lect tu memang suka nak pening-peningkan kepala student dia. Haa critical thingking la sangat kan !!.

Ok cukup masa 2 hari dia bagi, so apa lagi hantar la cepat-cepat..........
Lega dah hantar tunggu keputusan and leteran pulak.

Dalam masa 4hari la macam tu lect tu dah siap tanda assignment kita orang.
Pehhhhhhhhh gila, 100++ student dapat markah 0-5 and selebihnya 5-20. Mana tak gilaaa, mana tak sakit hati ni beb !!
Aku dah buat kot, dah usaha kot nak buat assignment tu semua. Jap lagi dapat tahu yg 100++ student bla nlaaa blaaaa tu semua. Haa dalam hati memang confirm la aku tergolong dalam 100++ tu. Pehhhh sadis, tak nak sedih pulak kan hati ni...

Oke baru tadi pergi depan bilik lect tu cek2 assignment aku dekat dalam kotak yang dia letak luar pintu dia. Kotak yyang dekat depan pintu bilik dia tu assignment2 student dia yang dapat markah 0-5 tu, then cari punya la cari Alhamdulillah nama aku tak ada..... =)



Mood memang dah happy gila la, siap pergi makan main bowling semua. Then member aku si Mai ni bukak la fb nampak pulak lect tu update dekat group fb yang ada la 30 assignment yang dia tak masukkan dalam kotak dekat luar pintu dia tu. Pehhhhhhhhh memang darah aku turun terus la. Rasa sakit hati tu memang ada la, da la time tu aku punya turn main bowling memang strike bowling aku tu aku tujukan untuk lect tu hahaha, jahat betul aku ni kn. Hmmm nak buat cam mne hati tengah sakit. Harap-harap la lagi 30 assignment tu nukan aku yang punya !

Habis jer main bowling dekat dalam unimas jer hahah, terus pergi bilik lect tu bailk tengok ada ker aku punya assignment tu. Cari-cari, belek-belek assignment dalam kotak tu pehhhhhhhh jumpa nama aku. Memang nasib kau la Jah kena redo balik assignment tu !!!!

Kan aku dah kata semua ni dugaan sabagai pelajar 'University' so kena ikut apa yang lect tu nak !!!

FINE sekarang ni aku malas nak redo balik, take time la nanti-nanti la, belum ada mood lagi nak belek-belek article tu. 

But the problem is??? aku dah buat kot tak kan sikit markah pon dia tak bagi, aku tak tahu la apa yang lect tu nak. Agaknya la kan dulu masa lect tu belajar lect tu pernah kena macam ni kot, so sekarang dia nak balas balik dekat student dia. 

Haishh aku ni cepat sangat fikir buruk. Hmm baik la lect kesayangan akan ku redo assignment tersebut sepertimana yang kamu mahu ok. Insy'Allah. Tapi sekarang ni belum masanya lagi nak buat =( .

Nak releks2 jap and nak kena buat tutorial untuk kelas lect tu esok. 

Byee. 

Friday, 7 March 2014

Luahan Perasaan *ceetttttt

Assalamualikum

Lame dah tak update blogkan hmmm busy la kowt sebab baru masuk sem baru ni, dah masuk sem 4 beb !!! uhhhh gilaaa bebanan makin berat dekat bahu aku ni. So, yang penting TABAH ! Aku harap aku boleh lalui la liku-liku kehidupan dalam sem 4 ni heheh, amin insy'Allah 

Ok umur semakin tua dan perasaan tu semakin mengada-ngada, permpuankan mana taknya. Hmmm ker aku jer ni yang mengada-ngade. Tak pe aku jujur sebab nak share dengan korang semua. 
" Luahan perasaan " tapi tak macam luahan perasaan kowt sebab aku just nak mintak pendapat korang semua jer macam mana nak bagi tahu someone tu yang kita sukan kan dia hmmmmm *tuuutttttt tak boleh bagi tahu la siapa orangnya tu.
Actually, aku ni seorang yang pemalu tak tahu la nak cakap macam mana, hmm if aku ni orangnya main redah jer dah lama aku bagi tahu someone tu yang aku suka dekat dia. Haishhhh apa yang aku perlu buat ek, tak cakap melepas pulak kunk hehehhe. 
Dalam diri ni just kuatkan iman and selalu ingatkan dekat hati ni kalau ada jodoh tu adalah kan =( .

Tapi kankalau korang ada idea la kan untuk aku cakap dekat someone tu yang aku suka dekat dia korang cakap la ea. Kesian la dekat aku ni merana sengsorang suka dekat dia tu. Hhahahhaah haktuiihhhh .
Maaf agak kasar sikit disitu yer. Hmmmm secara jujurla kan aku ni sebenarnya jelous tengok-tengok kawan-kawan ada someone dalam diri dorang tu. Tapi apakan daya, untuk aku belum lagi. Maybe, Allah tak nak aku hidup dalam dosa kowt hehehehe. Bersyukur ! 

Kalau boleh, bagi tahu dia yang aku suka dia then terus kawin. Byeee !
miang haahahah. . .


Wednesday, 5 February 2014

Ice Blended Cookies

Assalamualaikum

Hari ni nak bagi resepi dekat korang, alaa biasa-biasa jer. Repesi dessert after uolls lunch ' Ice Blended Cookies '




Bahan-Bahan :
  1. Milo
  2. Susu
  3. Cookies [whatever cookies yang korang suka]
  4. Ice ketul
  5. Air Masak



Cara-cara :
Masukkan 3 sudu milo, 2 sudu susu, Ice ketul 3 cawan, air masak 2 cawan ke dalam blender. Then blender semua bahan-bahan tersebut. Apabila kesemua bahan dah sebati masukkan cookies. Time nak blender cookies tu kejap jer taw, jangan bagi hancur sangat. But, depends pada korang ler. Dahh siapppp, senang jer


Ok dah siap, waktu-waktu panas terik memang wajib and sesuai sesangat buat ice blended ni, selamat mencuba hehehhe. 


Tuesday, 28 January 2014

Alhamdulillah officially 22 year !

Assalamualaikum

>_<


That's your girl haahh cewahhhh. Being 22 year that give me more a new experience fuhhhhh. Tanakk tue ! 

Alhamdulillah 22 Tahun da kau abadi hmm, banyak that thing you do in your life. Ada yang baik and ade juga yang tak baik haha jujur gila. Yelaa manusia mana sempurnakan, tak kan la dalam kehidupan seseorang tu semuanya dia buat perkara yang baik. So, hanya Allah jer la yang tahu =( . Aku ni tak de la baik mana pown, same jer degan korang semua hehhehe.

So, many many thanks for chuolls that wish my birthday ! Loveeee chuolls everytime. Nanti I preview wish2 yang korang semua bagi ea hehehe, haa malu ler tu I nak previe wish korang tu hahaha.

Terima kasih Ibu kerana melahirkan kakak dekat dunia yang serba mencabar ni. Terima kasih sangat2 dekat Ibu. If Ibu tak ade so tak ada la kakak nak mengenal dunia ni. Alhamdulillah Allah telah bagi Ibu yang terbaik dimata aku dan dimata anak2 dia yang lain. Insy'Allah kakak akan menjadi anak yang terbaik, dan anak yang seperti Ibu inginkan. Ameen Insy'Allah bu.

22 Tahun??? Dah tue sangat ker?? Belum lagi kowt hah, sebab perangai ni still macam bebudak lagi kowt, tapi da matured hokey ! hahahaha. 

Married?? Hmm belum lagi kowt. Tapi kekadang tu ada fikir juga. tapii nak buat macam mana jodoh belum sampai lagi. Mungkin Allah nak kirimkan jodoh yang soleh, jodoh yang t
erbaik untuk aku sebab tu lambat aku nak jumpa jodoh aku tu Ameen insy'Allah. Setiasa ingat perancangan Allah tu la yang terbaik =)

I harap, i akan menjadi seorang yang berguna untuk Ibu Ayah, family dan untuk korang-korang semua. Mengharap peningkatan umur ni sama seiring dengan penigkatan Iman.



Thank u so much !!!!














Hhahahahha kesian korang aku tayang wish2 korang dengan entry aku hehehhe, chill oke saje jer buat sesuka and buat kenagan ni taw. Sebab if dekat FB nak kena scroll bawah-bawah susah sikit so aku save ler dekat sini. Relex ea yang send via mesej tu aku tak statekn sape orangnya pown haha.

Thanks sesangat yer korang semua. Much loveee. 

Byeee Have a nice day
Assalamualaikum